29 Eylül 2012 Cumartesi

GDO- Genetiği Değiştirilmiş Organizma

GDO-Genetiği  Değiştirilmiş Organizma konusunda yaptığım geniş bir araştırmayı tamamlamak üzereyim.  Canlıların yapısındaki hücre çekirdeğinde kromozomlar bulunur. Kromozom sayıları canlıdan canlıya farklılık gösteriyor. İnsanda 46 kromozom bulunmaktadır. Kromozomlarda, organizmanın genetik özelliklerini taşıyan kodlar yani genler bulunur. İnsandaki gen sayısının 25.000 kadar olduğu ifade ediliyor. Genlerimiz boy, renk, zeka, hastalık veya sağlıklı olma özelliklerimizi barındırıyor.

  Moleküler biyoloji ve genetik bilimi tüm canlıların genleriyle ilgileniyor. Bir canlıdan başka bir canlıya gen aktarımıyla onun var olan özelliklerinde de değişme gerçekleştiriliyor.
Gen aktarımı bitki, hayvan, mikroorganizma ve insan için uygulanmaktadır. Her ne kadar Biyogüvenlik Kanunumuz GDO ibaresi ile insan dışındaki canlıları ifade etse de bazı ülkelerde insanların genleriyle de oynanmaktadır.
  Bitkilere aktarılan genlerle bitkilere zararlılara-böceklere karşı dirençli olma özelliği kazandırılıyor.  Tarlada tarım ürünüyle birlikte gelişen yabani otlar bitki besinine ortak olmak yanında toprağın verimini de düşürmektedir. Geleneksel yöntemde bunlar çapa ile ortadan kaldırılır. Modern tarımda ise yabancı ot ilaçlarıyla kontrol altına alınıyor. Bitkiye aktarılan genlerle yabani ot ilaçlarından etkilenmeme özelliği kazandırılıyor. Ayrıca  yüksek verim, yüksek besin değeri, çevresel streslere dayanıklı olma gibi özellikler de kazandırılıyor. Gen aktarımında E.coli, Agrobacterium tumefaciens, Bacillus thuringiensis gibi bakteri genlerinden yararlanılıyor. Soğuk denizde yaşamaya uyumlu bir balıktan aktarılan gen ile bitkinin soğuklara dayanıklı olması sağlanıyor.
   Mikroorganizmalara aktarılan genlerle mikroorganizmalardan peynir mayası, insulin, tiroid hormonu, tanılama ilaçları ve aşı üretimi gibi pek çok alanda yararlanılıyor.
  Hayvan deneylerinde insan hastalıklarının tedavisi amaçlı araştırmalar yapılmaktadır. Balığa aktarılan deniz anası geni le çeşitli renklerde süs balıkları üretimi, gece parlayan floresan kedi, transgenik fare, gübresinde daha az fosfor çıkaran hayvan gibi. Veya insan için organ ürettirmek gibi.
  İnsan üzerinde genetik değişiklik etik görülmemektedir. Bazı hastalıkların tedavisi amacıyla –hemofili, kistik fibroz gibi- gen aktarımı yapılmaktadır. Sporcuların doping yapması kimyasallarla gerçekeleşiyordu, günümüzde ise gen aktarımıyla daha gelişkin kas, performansı yüksek kalp-damar sistemleri oluşturma gibi alanlarda gen aktarımı uygulanmaktadır. GDS-Genetiği Değiştirilmiş Sporcu daha çok duyacağımız bir olgu haline gelmektedir. İşi daha ileriye götüren bazı bilim insanları farklı kadınların genlerinin kombinasyonuyla bebek oluşturma çalışmalarına yönelmişlerdir ki bu yasaklanan ve etik olmayan  bir alanı oluşturuyor.
  Canlıların doğallığını bozan, birçok riski de taşıyan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar - GDO ne yazık ki bildiğimiz veya bilmediğimiz pek çok şekilde karşımıza çıkıyor.
  Bilimin çok popüler bir dalı olan “Genetik Mühendisliği” gençlerimizin çok ilgisini çekmekte ve  yüksek puanlarla girilen alan haline gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder